Škola robotike i programiranja - detaljno

Pozdrav svima!

Kao voditelj ove škole za majstorice i majstore pokušati ću ovdje dati pregled svega što se događalo na pojedinim radionicama. Radionice se odvijaju subotom u 9:30 ujutro u prostorijama Iskrinog ureda. Na radionicama pokušavamo obraditi kako opće probleme u programiranju i stvarima vezanim za računala, tako i probleme vezane za programiranje robota. U radu se koristimo mBot robotima. Roboti se temelje na Arduino platformi. Ukoliko želite saznati više o njima ili nabaviti takav robot tada možete potražiti pojam mBot na nekoj od tražilica (npr. Google). U Hrvatskoj postoji nekoliko mjesta za kupovinu takvih robota a CroatianMakers liga predlaže ovu Web trgovinu: https://arduino-elektronika.eu/hr/

Za programiranje koristimo program mBlock. Program omogućuje izradu kako programa za mBlock robote (i ostale robote iz Arduino platforme) tako i izradu programa za koje nije potrebno imati robota. Djeca nakon svake radionice dobivaju domaću zadaću. Domaća zadaća nije obavezna niti se ocjenjuje. Cilj domaće zadaće je da sudionici kroz istraživanje i razmišljanje pokušaju doći do rješenja. To rješenje ne mora biti idealno - niti u konačnici ne mora niti potpuno raditi - bitno je da je majstorica ili majstor proba samostalno napraviti svoj proizvod. Na sljedećoj radionici ili na ovim stranicama pokušati ćemo odraditi neko rješenje koje radi pa će i oni radoznali koji nisu uspjeli riješiti stvar - moći pokrenuti i pogledati kako se problem može riješiti.

 

Radionica 1 do 3 i prvo natjecanje

- naknadno unesem

 

Radionica 4 (7.5.2016)

Danas je na red došao novi zadatak koji će nas zaokupiti možda i nekoliko sljedećih radionica. Majstorice i majstori su također dobili i dvije domaće zadaće. Više detalja o svemu možete pronaći ovdje.

 

Radionica 5 (14.5.2016)

Zadatak još uvijek nije dovršen te smo danas nastavili sa pokušajima. Domaću zadaću su neki učenici poslali mailom i najuspješniji primjer možete potražiti u tekstu o Radionici 4. Na nastavi smo prošli kroz zadatke i objasnili pojedine segmente a ukoliko želite doznati i koji je novi zadatak tada za detalje pogledajte ovdje.

 

Radionica 6 (21.5.2016)

Zadatak još uvijek nije dovršen te smo danas nastavili sa pokušajima. I dalje zbunjuje čudno ponašanje senzora no većina kôda je napisana. Na sljedećoj radionici ćemo probati napraviti testni program koji će ispisivati vrijednosti senzora čime će majstorice i majstori uspjeti debugirati i ovaj problem :D
Pored svega, na nastavi smo prošli kroz rješenje prošle domaće zadaće i objasnili pojedine segmente a ukoliko želite doznati i koji je novi zadatak tada za detalje pogledajte ovdje.

 

Neki dodatni programi

- potražite ih ovdje

Ovdje ću pokušati ubaciti neke programe koje sam napisao sa željom da objasnim neke druge koncepte u programiranju koji nisu obuhvaćeni "klasičnim" linearnim pristupom koji se uči u osnovnoj školi. Recimo prvi program koji dajem se igra sa likovima. Pokazuje se rad sa više likova, način programiranja za njih i način njihove međusobne komunikacije - ovo je dobra osnova za objektno i "event driven" programiranje koje predstavlja neki uobičajeni pristup u današnjem svijetu programiranja. Sa svakim programom dolazi i doza uputa koje će, nadam se, dati prikladno objašnjenje sadržaja programa.

Ova mrežna stranica izrađena je u sklopu projekta "Žene okreću novu stranicu" kojeg provodi udruga Iskra – Centar za edukaciju i savjetovanje. Projekt i izradu stranice sufinancirali su Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Iskre – Centra za edukaciju i savjetovanje. 

Top
Za što bolje korisničko iskustvo, ova internet stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pritiskom gumba "Prihvaćam kolačiće" slažete se sa korištenjem kolačića. More details…