2016 / Robotika / Radionica 5 i Domaća zadaća 4

Na radionici su djeca dobila novi zadatak za domaću zadaću a on glasi:

 

Napravi program za pandu koji će pitati korisnika dva pitanja:

 • Unesi dužinu prve stranice 
 • Unesi dužinu druge stranice

Nakon svakog pitanja provjeriti će se da li je uneseni broj koji mora biti između 1 i 400 i taj broj spremiti će se u varijablu. Panda će na osnovu ta dva broja nacrtati pravokutnik koji počinje od 0,0 i kojemu su stranice duge onoliko koliko je korisnik unio.Panda će izračunati opseg i površinu pravokutnika, otići u gornji lijevi kut papira i reći: "Opseg pravokutnika je (broj) točaka a površina je (broj2) točaka kvadratnih."

(broj) predstavlja izračunati opseg. Opseg se računa kao 2 x (dužina1 + dužina2)
(broj2) predstavlja izračunatu površinu. Površina se računa kao dužina1 * dužina2

Dodatni izazov:

Kada se iscrtava pravokutnik neka duža stranica uvijek bude ona koja je polegnuta (vodoravna).

 • Pomoć

  Kao prvo si napravite 4 varijable: dužina, širina, opseg i površina. Neka se za početak sve vide na ekranu.

  U prvom koraku zatražite od korisnika da unese dužinu i širinu i spremite ih u istoimene varijable. 

  Nakon toga pomoću formule izračunajte opseg i površinu i spremite ih u te varijable --> opseg=2 * (dužina+širina)     ,      površina = dužina*širina

  Pokrenite program i probajte unijeti neke testne vrijednosti i provjerite da je sve dobro izračunato tako da vidite što piše u varijablama na ekranu (uzmite neke lake vrijednosti npr. 10 za širinu i 20 za dužinu, opseg bi tada morao ispasti 60 a površina – 200. Ako nije tada provjerite formule. I obavezno rezultat pazite da niste spremili u krive varijable.

  Ako je sve u redu onda nadodajte u program iscrtavanje pravokutnika. Pokrenite program i vidite da li se sve iscrtava kako treba.

  Ako je i to u redu tada napravite još jednu varijablu koja se recimo zove poruka. U nju pomoću operacije spajanja teksta ubacite nešto kao:

  SPAJAJ ( „Opseg iznosi:“, SPAJAJ ( opseg, SPAJAJ („a površina iznosi:“, površina)))

  Ovo gore je kako bi spajanja trebala biti ubačena jedno u drugo (kao da pišete formulu a+b+c gdje trebate b+c ubaciti u a+...

  Evo kada sastavite taj tekst tada ga panda samo mora ispisati :)

 • Rješenje

  Program za mBlock možete preuzeti ovdje.

  Na donjoj slici nalazi se pojednostavljeno rješenje koje ne sadrži provjere ispravnosti unosa brojeva i druge već poznate stvari. Dodatno, program za mBlock pokazuje i kako provjeravati granice unosa brojeva tako da se ne uspoređuje sa brojem već sa sadržajem neke varijable - to je korisno kada imamo više mjesta gdje se treba koristiti ta vrijednost jer onda, ako se promjene granice, trebamo samo izmijeniti varijablu.

  2016 robotika DZ4 racunamo pravokutnik

Ova mrežna stranica izrađena je u sklopu projekta "Žene okreću novu stranicu" kojeg provodi udruga Iskra – Centar za edukaciju i savjetovanje. Projekt i izradu stranice sufinancirali su Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Iskre – Centra za edukaciju i savjetovanje. 

Top
Za što bolje korisničko iskustvo, ova internet stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pritiskom gumba "Prihvaćam kolačiće" slažete se sa korištenjem kolačića. More details…