Novost iz ACF-a

ACF logo projekta

Mreža psihosocijalnih savjetovališta za korisnike u riziku sudjelovala je u javnom savjetovanju oko prijedloga Pravilnika o standardima kvalitete socijalnih usluga. Standardi kvalitete opisuju kako trebaju izgledati kvalitetne socijalne usluge i predstavljaju polaznu osnovu za mjerenje kvalitete socijalni usluga, čime se omogućuje precizna, a ujedno i transparentna evaluacija/vrednovanje svakog pojedinog pružatelja usluga.

E-savjetovanje se provodilo na portalu Vlade RH od 10. siječnja do 9. veljače 2023. u trajanju od 30 dana. Članice Mreže u svojem su komentaru istaknule kako pokazatelji kvalitete vezani uz pojedine standarde formulirani na ovaj način nisu u jednakoj mjeri, a pojedini uopće primjenjivi na sve pružatelje socijalnih usluga kao niti na same socijalne usluge. Kako bi se osigurala primjenjivost svih standarda kvalitete koje je moguće i potrebno primijeniti na pojedinog pružatelja socijalne usluge i pojedinu socijalnu uslugu, Društvo za psihološku pomoć u ime Mreže psihosocijalnih savjetovališta organizacija civilnog društva predložilo je da se u okviru ovog Pravilnika omogući i opcija odabira „nije primjenjivo“ prilikom procjene pojedinih standarda odnosno pokazatelja kvalitete na različitim razinama usklađenosti. Na taj će se način osigurati transparentnost i dostižnost onih standarda/pokazatelja koji pojedinu uslugu čine kvalitetnom, a pružatelju te usluge omogućiti realne smjernice u poboljšanju svoje djelatnosti i poslovanja te u konačnici osigurati dostupnu i kvalitetnu socijalnu uslugu korisnicima.

Komentar je i prihvaćen, čime su članice Mreže dale svoj doprinos zagovaranju održivosti i dostupnosti usluge psihosocijalnog savjetovanja.

Mrežu psihosocijalnih savjetovališta za korisnike u riziku trenutno čini 15 udruga iz Zagreba i Karlovca: Ambidekster Klub, Društvo za psihološku pomoć, Hrabri telefon, Iskra CES, Krijesnica, Psihološki centar Tesa, rehabilitacijski centar za stres i traumu, Sirius – Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje, Sve za nju, Udruga Igra, Udruga roditelja Korak po korak, Udruga za unapređenje kvalitete života „Karika“ Karlovac, Udruga Zvončići, Udruženje Djeca prva i Ženska grupa Karlovac „Korak“.

Mreža je osnovana u okviru projekta „Razvoj mreže psihosocijalnih savjetovališta za korisnike u riziku“, trogodišnjeg projekta koji Društvo za psihološku pomoć provodi od 1. siječnja 2021. godine, u suradnji s partnerskim organizacijama – Udruženjem „Djeca prva”, Institutom za razvoj tržišta rada, Gradom Zagrebom – Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Centrom za socijalnu skrb Zagreb te udrugom NewSchool iz Norveške.

Projekt je usmjeren k poboljšanju kvalitete usluge psihosocijalnog savjetovanja za građane u riziku, prvo kroz osnivanje Mreže udruga koje pružaju psihosocijalnu uslugu savjetovanja na području Grada Zagreba, a zatim zajedničkim radom na zagovaranju održivosti i dostupnosti usluge psihosocijalnog savjetovanja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 149.999,40 €, od čega je 149.999,40 € osigurano kroz financijsku podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Društva za psihološku pomoć i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

Active citizens fund@4x

europe flag

Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Top
Za što bolje korisničko iskustvo, ova internet stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pritiskom gumba "Prihvaćam kolačiće" slažete se sa korištenjem kolačića. More details…