Drugi o nama

Želim Vam se zahvaliti na podršci i savjetima koje ste mi dali. Najviše su mi pomogli otvoreni razgovori i Vaša toplina i razumijevanje. Sada sve ide samo na bolje i sretna sam što opet mirno živim sa svojom djecom.

Jadranka Markus, korisnica savjetovališta

 

Knjižnica Jelkovec, Knjižnice grada Zagreba s udrugom Iskra CES surađuje na projektima od svog otvorenja u prosincu 2012 godine. Projekt "Mali pitaju - veliki im čitaju" pokrenut u rujnu 2013. godine traje i danas, donio je brojna prijateljstva između naših najmlađih čitača i njihovih starijih pomagača volontera, a Knjižnici Jelkovec pouzdanog i stručnog partnera za rad na projektima važnim za lokalnu zajednicu.

 

U proteklih pet godina surađivali smo na projektima "Iskra - Centar za obitelj i zajednicu", "Mladi i poduzetni" te povremeno pomagali u projektu "Roditeljstvo u ogledalu". U svom svakodnevnom radu nailazimo na brojne izazove koje je lakše pretvoriti u novi projekt sa vidljivim i konkretnim rezultatima uz brojne profesionalce pomagačkih struka koji djeluju u udruzi Iskra CES. Djelatnici knjižnice sudjelovali su u brojnim edukacijama i predavanjima za lokalnu zajednicu koje je organizirala udruga Iskra CES, te tako zajedno stvaramo prostor za bolje i kvalitetnije djelovanje. Uživam biti dio tog raznolikog i zanimljivog tima.

Iva Klak Mršić, mr. sc., Koordinator Knjižnice Jelkovec, Knjižnice grada Zagreba

 

U projekt „Žene okreću novu stranicu“ uključila sam se u veljači 2015. godine, želeći znanja, i vještine koja sam stjecala na fakultetu, kroz neformalno obrazovanje i volontiranje obogatiti iskustvom neposrednog rada sa ženama. Osobitu vrijednost ovoga projekta vidjela sam u činjenici da je okupio žene koje su dulje vrijeme provele u potrazi za radnim mjestom, kao i da je bio fokusiran na dobnu skupinu iznad 35 godina – grupu na koju se, čini se, u osmišljavanju projekata i programa često zaboravlja, a koja posjeduje niz znanja i vještina koja može ponuditi budućim poslodavcima. Putem edukacija koje su bile osigurane za volonterke na projektu, i, ponajprije, kroz izravan grupni rad sa ženama, produbila sam svoja znanja o radioničkome i grupnome tipu rada: organizaciji i provedbi radionica, grupnoj dinamici, potencijalnim izazovima grupnoga rada kao i rada u organizacijskim timovima. Putovi učenja bili su višesmjerni – volonterke i žene-sudionice učile su jedne od drugih, kao i od mentorica na projektu. Nailazile smo na izazove i rješavale ih; osmišljavale nove načine suradnje. Mi, volonterke, povezale smo se s budućim kolegicama, a lokalna zajednica dobila je još jedan način umrežavanja. Nadam se da će ovaj projekt biti uvod u daljnji rad u zajednici na sličnome tragu te nove zajedničke aktivističke avanture.

Sanja Salkić, prof. engleskog jezika i pedagogije, magistra rodnih studija, volonterka

 

Za Centar ISKRA sam saznala u razgovoru sa stručnim suradnicima osnovne škole koju pohađaju moja djeca. U Centar sam se uputila zbog konkretnih problema sa sinom koji prolazi pubertet te ima poteškoće u ponašanju. Prije sam tražila pomoć i savjete od drugih ali nisu pomagali. Kad sam došla u ruke gospođe Mezzi, već sam bila na rubu očaja i bez nade da će se situacija sa sinom poboljšati. Pri prvom susretu uzeta je opća anamneza cijele obiteljske situacije. Već tada mi je bilo lakše što me je netko saslušao na pravi način i postavio prava pitanja. Nisam bila roditelj koji se osuđuje nego roditelj kojeg se savjetuje sukladno potrebama. A potrebe su bile velike jer su problemi u odnosima sa sinom bili veliki.Već nakon tog prvog susreta počela sam primjećivati napredak. Savjetovanja su se nastavila jednom tjedno u narednim mjesecima. Svakim susretom dobila sam puno toga: podršku i potporu, vrijedne i korisne savjete, plan aktivnosti do sljedećeg susreta, profesionalan odgovor na pitanja za koja nisam imala odgovore, smjernice kako postupati u određenim situacijama. Individualna savjetovanja su urodila plodom i odnos s sinom i njegove poteškoće u ponašanju dovedeni su u neki red. Iako je odgoj djece dugotrajan proces u kojem se odnosi moraju stalno nadograđivati, drago mi je da na tom putu imam podršku Centra Iskra i to na jedan kvalitetan, profesionalan i stručni način. Hvala Vam na svemu..

Iva Ćalić, korisnica savjetovališta

europe flag

Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Top
Za što bolje korisničko iskustvo, ova internet stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pritiskom gumba "Prihvaćam kolačiće" slažete se sa korištenjem kolačića. More details…