Posts from 2021-11-13

Ženski snovi

Ženski snovi

U savjetodavnom radu, ali i u općenitom radu s korisnicima, dolazim do najrazličitijih životnih sudbina koje su meni vrlo inspirativne.

Ponekad poznanici i daljnja rodbina pomalo čudno gledaju u taj moj posao. Njima tu nema ništa inspirativnog. „Rad sa ljudima u riziku je rizičan. Osim toga nije ni zabavan. Teško se može osobi u problemu može pomoći. Oni su sami svoja nesreća“ i tako redom.

Međutim, pitanje je da li od drveta vidiš šumu, i da li od problema vidiš osobu.

Na pisanje me potaknuo rad u savjetovalištu prošli tjedan. Ovu jesen češće dolaze mame s djecom. Uglavnom su djeca osnovnoškolske dobi. Problemi u odgoju. Porast je nasilja. Djeca ne znaju rješavati probleme. Vrlo brzo se potuku s vršnjacima. Tada intervenira stručna služba škole. Roditelji se pozivaju na razgovor. Upućuju u problematiku dječjeg ponašanja u školi. Neku djecu šalju u ustanove na daljnja testiranja da bi se utvrdio stupanj poteškoća, a dio te djece škole upućuju nama u savjetovalište. Očevi dovoze djecu i mame, ali uglavnom na savjetovalištu ostaju mame. Radimo s djecom pojedinačno ili grupno, a s roditeljima provodimo individualno savjetovanje.

Nakon razgovora o aktualnim teškoćama koje su ih dovele u Iskru dolazim do onih dubljih problema. Dohvaćamo se strategija svakodnevnog života, sustava vrijednosti, želja za sebe i djecu. Češće imamo i majke koje koriste status roditelja odgojitelja jer je u pitanju troje ili više djece. Majke su pretežito u 30-tim godinama. Trude se oko djece, a nema rezultata. Dolazi do frustracije. Kako kaže jedna mama za svog sina „on mene ne doživljava“, „tatu odmah posluša, mene ne“. Tu u savjetodavnom procesu ima posla i suočavanja majki s realitetom; brušenja roditeljskih kompetencija, poučavanja. To je jedna od razina našeg procesa.

Međutim, kad se razgrne sva ta hrpa problema kao lišće u jesen koje prekrije tlo, ostaje stvarnost njihova života. Suprug ili partner radi, a dio žena je kod kuće i odgajaju djecu. Njihove nekadašnje idealne slike života prije djece nisu bile takve. Željeli su zdravu djecu, ljubav partnera koja je vidljiva u svakom danu u toj bezrezervnoj podršci, u dodiru. Tad u razgovoru bljesnu snovi žena o ljubavi, o pažnji koja je po životnom putu pomalo presahnula. Te su sličice života možda davno izmaštane o svojoj obitelji, a sada stvarnost to briše i gura u svakodnevni mlin obaveza.

Tu nekako stanem. Pitam se da li imam stručne tehnike za ostvarivanje snova? Tehnike za unapređenje roditeljskih kompetencija imam, koristim i prenosim roditeljima. Savjetodavnim procesom se lakše unaprijede roditeljske vještine i ponašanje prema djeci. Mame brzo uvide praktičnu primjenu.

Međutim, snovi su nešto drugo. Mislim da svi imaju pravo na snove, na dobar život, upravo onakav kakav zamišljaju. Nisu to dvorci i velebne gradnje, već obitelj i partnerska pažnja. I kako je netko rekao „ čovjeku je potrebno malo, a baš to malo nedostaje“.

Pomoći ženama u ostvarivanju snova je više od praktičnog savjetovanja i unapređivanja roditeljskih kompetencija. Treba im netko tko će prepoznat taj sjaj u oku, čežnju boljim, za ljubavi i pomoći im da idu u tom smjeru.

Sigurno se pitate da li uspijevam. Teško mi je reći. Jučer sam izvukla skriptu za ostvarivanje snova s police. Danas sam osvijestila da je bila predzadnjoj polici ispod velike hrpe knjiga i bilježnica i nije otvarana sigurno nekoliko godina. Da li u tome ima simbolike? Možda.

O tome ću pisati neki drugi put…

europe flag

Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Top
Za što bolje korisničko iskustvo, ova internet stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pritiskom gumba "Prihvaćam kolačiće" slažete se sa korištenjem kolačića. More details…